AD SCHAERLAECKENS- DESPRE OLANDEZI, BELGIENI SI “CEILALTI”

Ad SchaerlaekensNu stiu cati columbofili straini m-au vizitat de-a lungul timpului, dar cred ca se apropie de o mie. Ei vin de pretutindeni, inclusiv Taiwan, dar majoritatea sint americani, germani si japonezi.Cei mai multi dintre acesti columbofili viziteaza campionii din Olanda si Belgia dintr-un singur motiv: ei vor sa cumpere porumbeii nostri.
Si de ce vor sa cumpere porumbeii nostri ?Pentru ca, ei cred ca sint mai buni.Dar este oare asa? Sunt oare porumbeii din Olanda si Belgia intr-adevar mai buni decit porumbeii, sa spunem, din Taiwan sau din alte tari?.Oamenii care spun ca porumbeii olandezi si belgieni sint buni si toti porumbeii din alte tari sint rai fac o mare greseala.Deasemenea in Olanda si Belgia majoritatea porumbeilor abia au valoare, nu au nici o valoare sau sint doar porumbei medii.Cunosc majoritatea campionilor personal si, deasemenea, cunosc mari nume (ceea ce nu este acelasi lucru) din tarile noastre mici de la Marea Nordului.Credeti-ma, toti acesti campioni, indiferent cat de mari sunt, intr-adevar sunt fericiti cu fiecare porumbel bun pe care il reproduc.Si in Japonia, America, Africa de Sud si sigur in Taiwan sint deasemenea pasari bune.Motivul este ca multe pasari de exceptie din Olanda si Belgia se vand in Taiwan si aceasta are ca rezultat obtinerea de porumbei buni in tara in care se exporta.
Daca vorbim de calitate medie, aceasta este alta poveste. Poate ca aceasta calitate medie in Olanda si Belgia este mai buna pentru simplul motiv ca aici competitia este mai puternica, in Belgia si Olanda sunt peste 100.000 columbofili.Odata erau peste 300.000, dar aceasta se intampla acum aproape o jumatate de secol.Pe langa aceasta, sunt concursuri cu peste 10.000 de porumbei.Foarte multi experti care concureaza intre ei si foarte multe pasari in competitii trebuie pur si simplu sa aiba ca rezultat o calitate medie destul de buna si, destul de ocazional, un super-porumbel.Faima porumbeilor din Olanda si Belgia este deasemenea atat de mare deoarece radacinile sportului columbofil sunt aici.Dar pentru aceasta trebuie sa mergem inapoi in istorie cu peste un secol.

 

Diferenta
Ciudatenia despre strainii care cumpara porumbeii olandezi si belgieni este ca dorintele lor sunt diferite.Ceea ce au ei in comun este ca ei sunt atat de mult influentati sau chiar “au creierii spalati” de catre presa columbofila.Am sa intru mai mult in detalii:

Cumparatorii germani
Ceea ce majoritatea dintre ei vor sa cumpere sunt pui de 4 saptamini, dar nu pe cei ieftini.Daca oferi unui german un pui sa spunem cu 250 $ si unul pentru dublul pretului, el il va cumpara pe cel mai scump deoarece germanii gandesc rational.Pentru mai multi bani ai o masina mai buna decat pentru mai putini bani.Pentru mai multi bani ai o camera mai buna decat pentru mai putini.Pentru mai multi bani ai o casa mai frumoasa decat pentru mai putini.
Ei gandesc ca si in cazul porumbeilor este la fel dar, oricine in Belgia si Olanda si deasemenea columbofilii destepti de pretutindeni care practica acest sport stiu prea bine ca nu este asa.In cazul puilor poti sa cumperi porumbei buni, chiar pasari exceptionale, cu bani multi dar, deasemenea si cu bani mai putini.Poti chiar sa ii primesti gratuit pentru simplul motiv ca nimeni in lume nu poate spune cu adevarat daca un pui de patru saptamini este bun, rau sau mediu.
Eu personal am reprodus porumbei de exceptie din porumbei tineri (yearlingi) si care nu fusesera chiar porumbei buni in concursuri si deasemenea am reprodus porumbei prosti din parinti care au fost super-campioni.

Cumparatorii americani
In opinia mea acestia sint cei mai naivi dintre toti. Singurul lucru care conteaza pentru ei este rasa. Aceasta pentru ca ei au creierul spalat. Revistele americane columbofile sint cea mai mare gluma. Oamenii de aici isi fac reclama si se lauda cu pasari ale columbofililor olandezi si belgieni cunoscuti doar datorita originii lor.
In ceea ce priveste clasa acestor pasari ei fac deasemenea toti aceeasi greseala: ei iubesc pasari mari cu “spate puternic” si cu “talia josa”. Oricum, porumbeii cu spate puternic si cu talia joasa sint depasiti. Pasarile moderne sint mai mici, cu spate ingust si nu cu talie joasa.

Cumparatorii japonezi
Japonezii vor sa cumpere campioni. Preferabil campioni de lunga distanta si din mii de pasari. Aceasta nu este ciudat, deoarece in Japonia distanta lunga este populara. Problema lor este ca ei nu realizeaza ca un campion poate sa fie o pasare norocoasa. Pentru o pasare care cistiga locul 1 National la o cursa de distanta lunga ei platesc chiar de cinci ori mai mult decit pentru cistigatorul locului 2. Totusi este posibil ca cel care cistiga locul 2 sa fie mai bun decit campionul din aceeasi cursa. Cind bate un vint din Est, toate pasarile care sosesc primele inclusiv campionul se va gasi in Vest, aproape de Marea Nordului. Dar porumbelul unui crescator care locuieste in Estul Olandei, aproape de granita germana, care cistiga locul 10 national munceste mai mult in acea zi decit campionul national datorita asezarii dezavantajoase a crescatoriei sale avind de infruntat vint care ii incetineste cursa.

Cumparatorii taiwanezi
Cumparatorii taiwanezi sint cei mai destepti. Sa nu credeti ca vreau sa flatez cititorii taivanezi, acesta este adevarul. De ce cred ca ei sint mai destepti?. Deoarece ei nu sint atit de mult interesati de campioni pentru ca ei stiu ca acestia pot sa fie campioni norocosi. Ei vor porumbei ASI, pasari care fac performante bune in multe curse, deci pasari mult mai constante. Cu aceste pasari ai intr-adevar mai multe sanse.

Realitatea
Esential cind cumperi pasari este ca trebuie sa realizezi ca acestea nu sint superporumbei. Nu la toti le place sa auda acest lucru. Cind am scris in reviste in Europa ca porumbeii campioni reproduc mai multi porumbei prosti decit buni, mai multi campioni nu au fost fericiti cu acest lucru. Motivul este ca ei vor sa vinda pe cit posibil mai multe pasari. Odata am scris intr-unul dintre articolele mele din NPO (revista nationala in Olanda cu aprox 25.000 abonati) ca nimeni nu reproduce 2 superporumbei in fiecare an indiferent de numarul de cupluri de reproducatori pe care il are. Daca este cineva care spune ca reproduce 10 superporumbei in 5 ani. Dar nimeni nu are 10 superporumbei. Am provocat cititorii mei sa imi arate ca ma insel si nu au de facut decit sa imi trimita rezultatele celor mai buni 10 porumbei.
Cu privire la aceasta trebuie sa tineti seama ca in Europa puteti sa concurati pasarile ca pui, ca yearlingi, ca porumbei de 2 ani, de 5 ani, nu are nici o importanta. Si stiti ce s-a intimplat ?. nu am avut nici o reactie deloc. Nimeni nu a avut curajul sa vina sa arate rezultatele celor mai buni 10 porumbei ai sai. Ca sa realizati ce inseamna aceasta, trebuie sa stiti ca majoritatea crescatorilor reproduc cel putin 50 de pui pe an iar cind nimeni nu are curajul sa arate rezultatele celor mai buni 10 porumbei, puteti sa va dati seama singuri. In trecut crescatorii nu reproduceau atit de multi pui cum fac azi. Motivul este ca cei de azi considera ca ai nevoie de mult noroc sa ai o pasare de exceptie in voliera ta. Cu cit reproduci mai multi pui, cu atit ai mai multe sanse sa obtii un superporumbel. Poti sa compari aceasta cu o loterie. Cu cit mai multe bilete de loterie cu atit mai multe sanse. Aceasta este valabil pentru crescatorii mici dar deasemenea si pentru campioni.
Ceea ce multi columbofili straini trebuie sa inteleaga este ca un porumbel nu este bun pentru ca a fost reprodus de Janssen, Grondelaers, Verbruggen, Klak, Van de Weggen, Toye sau oricine ar fi. Cu pasari de la campioni ca acestia ai mai multe sanse, dar asta este tot. Nu esti niciodata sigur. In opinia mea acesta este cel mai bun lucru in acest sport. Daca ai fi sigur de calitatea unei pasari, aceasta ar insemna sfirsitul sportului pentru ca pasarile bune ar fi in curind in miinile oamenilor bogati.

Alta cale
Cum oamenii din toata lumea vin sa cumpere porumbeii nostri, este la mintea oricui ca sigur campionii cumpara pasari. Dar cind campionii din Olanda si Belgia incearca sa imbunatateasca calitatea familiei lor, ei actioneaza diferit fata de cumparatorii straini. Ei au alte criterii: “spre deosebire de straini, pe noi nu ne intereseaza rasele si … pedigreele nu sint sfinte pentru noi. Multi crescatori buni cu adevarat nici nu au pedigree la pasarile lor. Adesea s-a intimplat ca cumparatorii straini cautau sa cumpere un porumbel bun iar cind proprietarul era intrebat de pedigree, acest proprietar intreba: Pedigree ?. Ce este acesta?. Oamenii pedigreelor din Olanda si Belgia uneori spun: “multi cumparatori straini cumpara pedigree si primesc un porumbel gratis pentru el”. Altii spun “cu cit este mai detaliat pedigree-ul, cu atit este mai rea pasarea.
Comentariile in pedigree trebuie sa ascunda lipsa calitatii pasarii. Spre deosebire de cumparatorii straini pe noi nu ne intereseaza numele. Motivul este ca noi nu avem creierul spalat. Pedigreele nu conteaza, numele nu conteaza, rasele nu conteaza. Singurul lucru care conteaza sint rezultatele!!. Pentru aceasta sintem in pozitie privilegiata. Noi vedem si stim despre rezultatele porumbeilor si crescatorilor, strainii nu. Ei depind de ceea ce li se spune sau ceea ce se publica in revistele din tara lor. Aceste publicatii sint adesea platite cu intentia de a vinde, vinde si iar vinde. Pentru ca aceasta este ceea ce majoritatea crescatorilor europeni vor si ceea ce agentii lor in Europa si pretutindeni vor. Cind citesti un articol despre o voliera este bine sa-ti pui 2 intrebari:

A – de ce a fost scris acest articol despre voliera?
B – de catre cine a fost scris?

Spre deosebire de cumparatorii straini, pe noi nu ne intereseaza despre semnele in ochi, culoarea ochilor cind cumparam pasari. Si spre deosebire de cumparatorii straini noi studiem rezultatele persoanei de unde vrem sa cumparam. In alt articol voi veni cu mai multe detalii.

Leave a Reply


 BannerFans.com


picasion.com 1ZPnu
picasion.com 1ZxCL

October 2014
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Powered by Porumbei-Voiajori